Irländsk Lammgryta

Antal personer: Ca 10
Tillagningstid: 2H 20min

En fantastisk lammgryta med potatis och morötter. Passar perfekt till höstfesten eller söndagsmiddagen.
Lammgryta

Ingredienser:

  • 0,7 kg skivad bacon, tärnad
  • 3 kg benfritt lamm (tex bog), skär i 4-5 cm bitar
  • 1/2 tsk salt
  • 1⁄2 msk mald svartpeppar
  • 1 dl mjöl
  • 3 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 stor lök, hackad
  • 1 dl vatten
  • 9 dl köttbuljong
  • 2 tsk socker
  • 2 stora morötter, tärnad
  • 2 stora lökar, skär i stora bitar
  • 3 potatis, tärnad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 2 dl vitt vin

Tillagning:

  • Stek baconet i en stekpanna på medelhög värme tills det är jämnt brunt. Ta ur baconet ur pannan, smula ner och lägg åt sidan. Lämna kvar baconfettet i stekpannan.
  • Lägg lamm, salt, peppar och mjöl i en stor skål. Blanda ordentligt. Lägg köttblandningen i stekpannan med det kvarblivna baconfettet och stek köttet så det får en stekyta.
  • Lägg över köttet i en stor gryta (lämna ca 0,5 dl av fettet i stekpannan)
  • Tillsätt vitlöken och den hackade löken i stekpannan och stek tills löken börjar bli gyllene. Tillsätt vattnet i stekpannan och skrapa upp alla bruna bitar på botten av stekpannan med en träsked.
  • Häll över vitlök- och lökblandning, baconbitarna i den stora grytan med köttet. Tillsätt buljongen och sockret i den stora grytan. Täck och låt sjuda i 1 1/2 timme.
  • Tillsätt morötterna, lökarna skurna i bitar, potatisen, timjan, lagerblad och vin i grytan. Sänk värmen, täck och låt sjuda i 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.