En fantastisk lammgryta med potatis och morötter. Passar perfekt till höstfesten eller söndagsmiddagen.
Ingredienser:
0,7 kg skivad bacon, tärnad
3 kg benfritt lamm (tex bog), skär i 4-5 cm bitar
1/2 tsk salt
1⁄2 msk mald svartpeppar
1 dl mjöl
3 vitlöksklyftor, hackade
1 stor lök, hackad
1 dl vatten
9 dl köttbuljong
2 tsk socker
2 stora morötter, tärnad
2 stora lökar, skär i stora bitar
3 potatis, tärnad
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
2 dl vitt vin
Tillagning:
Stek baconet i en stekpanna på medelhög värme tills det är jämnt brunt. Ta ur baconet ur pannan, smula ner och lägg åt sidan. Lämna kvar baconfettet i stekpannan.
Lägg lamm, salt, peppar och mjöl i en stor skål. Blanda ordentligt. Lägg köttblandningen i stekpannan med det kvarblivna baconfettet och stek köttet så det får en stekyta.
Lägg över köttet i en stor gryta (lämna ca 0,5 dl av fettet i stekpannan)
Tillsätt vitlöken och den hackade löken i stekpannan och stek tills löken börjar bli gyllene. Tillsätt vattnet i stekpannan och skrapa upp alla bruna bitar på botten av stekpannan med en träsked.
Häll över vitlök- och lökblandning, baconbitarna i den stora grytan med köttet. Tillsätt buljongen och sockret i den stora grytan. Täck och låt sjuda i 1 1/2 timme.
Tillsätt morötterna, lökarna skurna i bitar, potatisen, timjan, lagerblad och vin i grytan. Sänk värmen, täck och låt sjuda i 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.