Recept

Tips på tillagning

Tänk på att köttet blir bättre om det är rumstempererat när du börjar steka!
Och använd gärna stektermometer för att få bästa resultat

För långkok (grytor) passar:

  • Lägg
  • Bog

För ugnen passar:

  • Lammracks
  • Bog
  • Lår
  • Sadel

För grillning och stekning passar:

  • Filé
  • Entrecôte (hals)
  • Bog (skivad)
  • Lammracks
  • Revben

Innertemperaturer

Medium-Rare (Rosa) – 55 grader

Medium (Ljusrosa) – 60-65 grader

Well done (Välstekt) – 70 grader

20 min tillagning

2 h koktid

Ca 10 personer

Irländsk Lammgryta

Antal personer: 10
Tillagningstid: 2H 20Min

En fantastisk lammgryta med potatis och morötter.
Passar perfekt till höstfesten eller söndagsmiddagen.

Ingredienser

  • 1 kg lamm bog (delade i mindre bitar)
  • Salt och peppar
  • 2 matskedar olivolja
  • 1 stor lök (delad)
  • 2 matskedar smör
  • 2 matskedar mjöl
  • 1 burk Guiness öl
  • 3 morötter (delade)
  • 2 stora potatisar (delade)
  • 6 dl köttbuljong
  • 2 kvistar timjan (1/2 tesked torkad timjan)
  • 1/4 dl färsk persilja

Ingredienser

  • 2,5 – 3 kg lammlår
  • 4 vitlöks klyftor (hackade)
  • 1 matsked olivolja
  • 1 matsked färsk rosmarin
  • 1 matsked hackad färsk timjan
  • 1 matsked Dijonsenap
  • 1 matsked salt
  • 2 teskedar svartpeppar

Lammstek

Detta är ett recept när ni ska ha storbjudning och vill bjuda på något över det vanliga!

1 h

För 4 personer

Lammracks
med örter och citron

Antal personer: 4
Tillagningstid: 1H

Gnid in lammracksen med örter, citron, vitlök, salt, peppar och olivolja. Stek snabbt i het panna och grilla sedan dem i ugnen på låg värme. Tillbehör kan varieras, till exempel rostade rotsaker och sallad. Otroligt gott och enkelt!

Ingredienser

  • 1 kg lammrack, ca 250 gram per person
  • 1 st citron, rivet skal, tvättad
  • rosmarin
  • timjan
  • basilika
  • salt
  • peppar
  • 2 st vitlöksklyftor, skalade och krossade – alternativt pressade
  • 3 msk olivolja

Långkokt lammstek i olivolja

Långkok är något av det godaste som finns och det är nästan omöjligt att misslyckas med!

  • 2 1/2 kg lammstek med ben (2,5 kg motsvarar 2 lammstekar utan ben à 1-1 1/2 kg)
  • 1 apelsin
  • 1 citron
  • 4 vitlöksklyftor
  • 10 kvistar färsk timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kanelstång
  • 4 lagerblad
  • ca 5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • ev flingsalt